Heb jij last van houtrot?

Houtrot is erg vervelend en oogt vaak niet zo netjes. Bijvoorbeeld kozijnen aan de buitenkant van je huis, die worden natuurlijk constant blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. Vooral vocht zorgt er op de lange termijn vaak voor dat het hout van de kozijnen gaat rotten. Maar, hoe weet je eigenlijk of jij houtrot hebt? En wat kunnen wij daar tegen doen?

Er zijn 3 dingen waar je op kunt letten om te weten of je last hebt van houtrot. Hou je deze 3 dingen goed in de gaten, dan ben je meestal op tijd bij rottend hout en zullen de kosten voor reparatie dus ook niet zo hoog oplopen. Hou je deze dingen niet in de gaten, dan kan de hele houtconstructie gaan rotten en niet alleen de kosten oplopen, maar ook de duur van de klus. De 3 dingen waar je op kunt letten zijn:

  1. zwakke plekken in het hout
    Ben je bang dat het hout van jouw kozijnen begint te rotten, dan kun je dit controleren door met een schroevendraaier op verschillende plekken te drukken. Veert het hout meteen weer terug? Dat is een duidelijke aanwijzing voor houtrot!
  2. loslaten van de verf
    Het is een van de meest opvallende tekenen van houtrot: loslatende verf. Wanneer het gaat om veel rot valt dit natuurlijk meteen op: de verf is vrijwel helemaal weg en het hout is meteen goed zichtbaar. Maar ook bij beginnend houtrot is dit een aanwijzing. Controleer de verf goed op barstjes, luchtbellen en afbladdering. Dit zijn namelijk belangrijke aanwijzingen voor houtrot!
  3. verkleuring van het hout
    Wanneer het hout verkleurt naar bruin of zwart, wijst dit duidelijk op houtrot. Nadeel van deze methode is dat je het alleen kunt zien wanneer het hout niet beschilderd is. Mocht het hout nog geen bruine of zwarte kleur hebben, maar wel verkleuren naar grijs, dan is dit een teken dat er al wel vocht bij is gekomen, maar nog niet rot. In dit geval is het slim alvast experts in te schakelen om de schade te beperken.

Dus, hoe weet je of je houtrot hebt? Hou deze drie zaken goed in de gaten en kijk de houten constructies, zoals kozijnen, regelmatig goed na. Toch houtrot? MVBM staat voor je klaar om te helpen met al jouw houtrotreparaties!

Deel deze blog via social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkdin
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

REAGEREN